Gravid i vecka 1 och 2

Förbereda graviditeten


Om du använder någon form av hormonella preventivmedel, såsom P-piller, P-plåster, hormonspiral eller liknande och känner dig redo att bli gravid, skall du avsluta användningen av dessa preventivmedel.

Befruktning


bild_vecka1

Det har nu gått 1 till 2 veckor sedan senaste menstruationens första dag. Om du har regelbundna 28 dagars cykler, börjar ägglossningen i slutet på den andra veckan.

Äggstockarna producerar äggceller som sedan tar sig vidare till äggledaren där ägget kan befruktas av en sädescell. När befruktningen skett börjar livmoderslemhinnan och livmoderväggarna tjockna som förberedelse för eventuell implantation av ägget.

Det kan vara bra att komma ihåg att ett graviditetstest som tagits genom urinprov inte alltid ger ett positivt utslag förrän 10 dagar efter att en befruktning skett.

 

 

Intag av folsyra


roser are red

Om du inte redan börjat inta folsyra, är det viktigt att göra det nu. Extra folsyra inför och under graviditeten minskar risken att föda barn med ryggmärgsbråck. Socialstyrelsen och Livsmedelsverket rekommenderar att alla kvinnor som planerar eller är gravida tar ett tillskott av folsyra på 400 µg per dag.

Beställ här ett gratis varuprov av Natalben Gravid med aktiv folsyra

Faktagranskad av Prof. Lars-Åke Mattsson.