Gravid i vecka 4

Kvinna håller graviditetstest

I den 4:e graviditetsveckan kan du bekräfta misstankarna om att du är gravid och väntar barn.

En fortsatt utveckling av embryots organ och moderkakans olika delar sker via celldelning och tillväxt.

Du märker nu vanligen av de första symptomen och tecknen på att du är gravid.

 

Barnet


Implantationen av embryot i livmodern har genomförts och storleken på embryot är endast cirka 0,36-1 mm.

I den 4:e graviditetsveckan sker embryots celldelning och utveckling till olika celltyper, vilka därmed  bildar olika organ. Fostervattenhinnan utvecklas och innesluter fostervatten. Moderkakan, som har till uppgift att transportera syre och näring från modern till barnet börjar också utvecklas.

 

Mamman


Det är i slutet på denna vecka som din menstruation i vanliga fall skulle ha kommit. Därmed börjar du förmodligen misstänka att du är gravid. Förutom att mensen har uteblivit kan du känna en viss bäckensmärta likt en menstruationssmärta.

Du kan uppfatta en viss svullnad i buken även om livmodern ännu inte har ökat i storlek. Du kan även känna av vissa förändringar i brösten, så som ömhet eller ökad storlek.

Vissa gravida känner illamående och ökad trötthet mot dagens slut.

 

Undersökningar


De flesta graviditetstest visar positivt utslag i denna vecka, oftast även innan tiden för utebliven menstruation. Graviditetstestet upptäcker förhöjda nivåer av hormonet koriongonadotropin (hCG) som utsöndras i början av en graviditet.

 

Om du inte redan börjat inta folsyra, är det viktigt att göra det nu. Extra folsyra inför och under graviditeten minskar risken att föda barn med ryggmärgsbråck. Socialstyrelsen och Livsmedelsverket rekommenderar att alla kvinnor som planerar eller är gravida tar ett tillskott av folsyra på 400 µg per dag.

KÖP NATALBEN GRAVID

Graviditetstest

Faktagranskad av Prof. Lars-Åke Mattsson.