Gravid i vecka 5

I den 5:e graviditetsveckan börjar många kvinnor misstänka att de väntar barn. De första symptomen som tyder på graviditet kan bli mer framträdande. Tecken på att du är gravid kan vara att du behöver kissa oftare än normalt, vilket kan komma att fortsätta fram till förlossningen eftersom livmodern hela tiden trycker mot urinblåsan. Brösten ökar i volym och du kan känna att de ömmar och spänner, vilket ibland upplevs smärtsamt. Mjölkkörtlarna börjar framträda mer och bröstvårtorna blir oftast mörkare till färgen. Känslan av trötthet infinner sig, vilket kan hålla i sig under hela graviditeten. Motvilja mot viss mat och dofter är vanligt att känna. Du kan känna metallsmak i munnen i början av graviditeten. Smärta i nedre delen av buken, likt menstruationssmärta kan också förekomma.

par på äng

Barnet


Embryot är nu cirka 1,25 mm.

Embryots kropp och skelett börjar i graviditetsvecka 5 utvecklas mer och mer och många inre organ såsom hjärta och nervsystem börjar bildas. 

Mamman


Det är vanligt att känna av några av de symptom som kan tyda på graviditet, såsom illamående, kräkningar och trötthet. Illamående kommer vanligtvis på morgonen och kan ibland leda till kräkningar. Illamåendet brukar vara tillfälligt och försvinna i slutet av den första trimestern, men för vissa gravida kan besvären kvarstå genom hela graviditeten. 

 

Tips mot illamående

Några metoder för att minska illamåendet under graviditeten:

  • Försök att äta små mängder flera gånger om dagen.
  • Drick små mängder under hela dagen.
  • Försök att äta innan du stiger ur sängen på morgonen. Det är bra att äta något matigt till frukost.

 

Faktagranskad av Prof. Lars-Åke Mattsson.