Gravid i vecka 7

Du har kommit in i den 7:e graviditetsveckan och fostret börjar nu sin betydande tillväxt.

Barnet


Embryot växer mycket snabbt under den 7:e graviditetsveckan, ungefär 4-5 mm för att i slutet av veckan ha fördubblat sin längd till cirka 1,2 cm, mätt från hjässa till rumpa.

Benen och armarna börjar nu framträda som fyra små knoppar. Embryot fortsätter att ha ett mycket stort huvud i relation till resten av kroppen och har i andra änden en utbuktning som liknar en böjd svans. Hjärtat har nu delat upp sig i två kammare: vänster och höger. Lungorna utvecklas med ett primärt luftrör. Hjärnan delar upp sig i två hjärnhalvor och näsborrarna och ögonhålorna börjar ta form. Tarmarna börjar utvecklas och delar av tarmslyngorna bildas inne i en öppning i buken som kan liknas vid ett bråck. Detta är ett fysiologiskt bråck som senare försvinner. Embryots bukspottkörtel börjar att producera insulin.

v7 embryo

Mamman


Du kan nu känna av illamående och trötthet samt en känsla av uppblåst mage. Du kan också känna dig mer känslig och gråter lättare för mindre saker eller situationer. Även om det är i början av graviditeten så börjar många gravida redan klaga över förstoppning. Detta beror på att det sker en ökning av hormonerna relaxin och progesteron som gör att aktiviteten i tarmarna bromsas upp. Ibland följs detta åt av hemorrojder som kan vara smärtsamma eller blöda. För att undvika förstoppning, kan du äta fiberrika livsmedel (sparris, plommon, apelsiner m.m) samt öka ditt vätskeintag. Att regelbundet utöva någon form av fysisk aktivitet hjälper också till att hålla  tarmarna igång.

 

Faktagranskad av Prof. Lars-Åke Mattsson.